Vill du jobba som snickare?

Hejsan, idag kommer jag att skriva ett inlägg om hur det är att jobba som snickare och är det någon som känner sig manad att utbilda sig i yrket, så bara kör skulle ja säga! Det är ett fantastiskt yrke och man får ständigt lära sig nya saker, i alla fall om man vill. Jag jobbar som snickare sedan 5 år tillbaka och det har varit de absolut bästa 5 åren i mitt liv. Jag har aldrig tröttnat, inte en dag. Däremot är det ett yrke som kräver lite mer av en fysiskt, så tänk på det innan du bestämmer dig!

Det finns olika inriktningar man kan välja, inom bygg snickeri, möbelsnickeri och montage. Jag har valt bygg snickeri, då jag trivs med att jobba ute på byggplatser och tycker det är roligare än att jobba inne på ett snickeri. Därmed är det också lite mer ojämnt med arbetstider, ibland jobbar man 8-16, ibland 6-14 och ibland 12-20. Det gäller att vara flexibel! Men det är det absolut värt, för som sagt: Jag har aldrig tröttnat!

En vanlig dag på jobbet börjar vi oftast 08.00 med morgonmöte där vi går igenom dagens arbetsuppgifter. Sedan beger vi oss ut på byggplatsen och jobbar tills det är dags för lunch. Efter lunchen jobbar vi vidare tills det är dags att gå hem, ungefär 16.00-17.00. På byggplatserna jobbar man ofta i tvåmanna lag, så man lär känna sin partner ganska bra efter en stund. Det är viktigt att ha bra kommunikation och samarbeta med den andre snickaren, för annars blir det bara onödigt stressigt.

Ett tips till dig som är intresserad av yrket: Gå på någon av de stora byggmässorna, där finns det ofta snickeriföretag som rekryterar. Då kan du få en bra inblick i hur olika företag arbetar.

Jonas, snickare i Ystad